LOISET

Currently only in Finnish

Mikä on loinen? Sanan alkuperä tulee Kreikan sanasta parasitos, syödä jonkun kanssa. Suomessa loinen on kuvannut myös henkilöitä, jotka elivät vanhassa agraariyhteiskunnassa kaikista heikoimmassa asemassa: maattomia, pätkätöistä toiseen kulkevia ja toisten nurkissa asuvia ihmisiä. Sellaisessa tilanteessa olevia ihmisiä, joihin yhä suurempi osa lukeutuu tahtomattaan, sairauden, valinnan tai huonon työllisyystilanteen kautta. Sanan merkitys viittaa puhekielessä edelleen johonkuhun joka syö yhteisestä kuormasta ja kuluttaa yhteiskunnan resursseja antamatta mitään vaihdossa tilalle.

Kuka kutsuu kanssaeläjiään loisiksi? Aika moni internetin villeillä keskustelupalstoilla, joissa puhutaan avoimesti loislaumojen elättämisestä verorahoilla sekä työnvälttelystä. Työttömän ihmisen ajatellaan olevan joutilas omasta tahdostaan ja hyväosaisuuden olevan ihmisen omaa ansiota vaikka tutkimustieto kertoo toista. Erilaisten elämänvalintojen- ja tilanteiden ymmärrys näyttää vähentyneen talouskriisin pitkittyessä. Köyhyys periytyy, työmarkkinat muuttuvat mutta pysyykö Suomi perässä? Mikä on tuottavaa työtä ja keitä ovat nämä nykyajan “loiset” Suomi Oy AB:ssä? 


mariaIMG_9367.jpg

Maria Mattila

Mä oon ite hyvin suurella varauksella suhtautunut jos ja kun sais jonkunlaisia almuja kuinka se sitten mahdollisesti vaikuttais omaan kykyyn tai tahtoon ponnistella hengissäsäilymisen eteen? Mä oon jotenkin kokenu, että se on niin kuin ansa.
 
parasites_elena_paappa_web3.jpg

Elina Oittinen

Mä oon tosi sosiaalinen mutta silti mulla on vahva yksinäisyyden kokemus jo lapsesta lähtien. Mulle on ihan lapsena asti sanottu etten kuulu joukkoon ja ihan sen takia en pidä identiteettiäni suomalaisena. En mä sano, että olen venäläinenkään. Mä oon ikuisesti jossain välitilassa. Koen, että se välitila on myös sellanen oikee ihmisyyden tila.

ONNI HAMARD

En mie pidä itseäni syrjäytyneenä. Miulla on ihan hyvä sosiaalinen verkosto, miulla on harrastuksia, mulle jää rahaa käteen joka tapauksessa kaikkien pakollisen vuokrien ja laskujen jälkeen.
 
Untitled_Paappa_web.jpg
Tää vuokrajuttu meni oikeuteen. Mä olin ite jotenkin niin ahdistunut ja depression kourissa etten mä pystynyt meneen sinne oikeussaliin. Enkä mä pystynyt hommaan ketään, joka olis pystynyt tukeen tai auttamaan mua tässä. Niin sitten mun koko elämä meni ulosottoon.
Nyt mulla on tavallaan niinku turvattu toimeentulo. Se raha varmasti tulee. Pystyy suunnittelemaan paremmin ja tuntemaan olonsa turvalliseks. Mulle jopa hoitava psykiatri sano: Eläkkeelle siirtymistä voisi käyttää jopa hoitokeinona.